Yolcu360
Türkiye Gezi Rehberi

Malatya Gezi Rehberi

⏱: 3 dk

Malatya ilçeleri ile keyifli bir gezi dokusu sunuyor. Malatya pazarları da ziyaretçilerin en çok gezdiği yerler. Peki, Malatya’nın nesi meşhur ve Malatya’da gezilecek yerler nereleri…Keyifli bir Malatya gezi rehberi yaptık; inceleyin…

Malatya Gezi Rehberi

Kayısı Kurutma Alanları
Kayısı Kurutma Alanları

Malatya, Doğu Anadolu bölgesinde yer alan yaklaşık 750 bin nüfüsuyla Türkiyenin en kalabalık 27. şehridir. Şehir aynı zamanda simgesi de olan dünyaca ünlü kayısısı ile meşhurdur. Bu yüzden kayısı diyarı olarak da bilinmektedir.

Malatya Hakkında

Malatya’daki yerleşim M.Ö 4000 yılına dek dayanmaktadır. Önemli ticaret rotalarında yer alan şehir bu özelliğinden dolayı yıllar boyunca Hittiler’den Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan çeşitli devletlerin egemenliği altına girmiştir. Malatya isminin kökeninin hititlerde bal anlamına gelen “melid” kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

Malatya Gezilecek Yerler

Malatya Müzesi

Malatyada uğranılacak ilk yer Malatya Müzesi olmalıdır. Etrafta yapılmış olan kazılardan çıkan tarihi eserlerin sergilendiği müze, Malatya’nın tarihine ışık tutmaktadır. Müzedeki en önemli eserlerden bazıları M.Ö. 8000 yılında kireç taşından yapılmış ilk heykel örnekleri ve Geç-Uruk dönemi kralının M.Ö. 2900 yılına ait olan mezardır.

Arslantepe kalıntıları da bölgenin önemli tarihi yerlerinden biridir. Unesco’nun geçici kültürel mirası listesinde bulunan bu yerleşim yeri Anadolunun en eski şehir devletine ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda aristokrasinin ve ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı bir merkez olduğu düşünülmektedir. Bölgedeki en önemli eser ise dünyanın en eski kerpiç sarayı olan yapı. Tarihçilere göre bu yer yazılı tarihi değiştirebilecek kadar büyük bir öneme sahip. Bunun yanında mekan M.Ö. 3600 yıllarında yapılmış bir tapınak ve çeşitli mühür baskıları da içermekte. Birinci Murad’ın silahtarı Mustafa Paşa’nın yaptırmış olduğu Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı bölgenin önemli tarihi yapıları arasındadır. Evliya Çelebi, Malatya Gezisi sırasında eserinde bu kervansaraydan şehirdeki “Kervansarayların en mükellefi” olarak bahsetmektedir.

Levent Vadisi

Levent Vadisi de bölgenin sahip olduğu eşsiz doğal güzelliğin gözlemlenebileceği, kesinlikle görülmesi gereken alanlardan biri. Özellikle son yıllarda kamp, doğa yürüyüşü ve kaya tırmanışı yapan insanların uğrak yeri haline gelen bu mekan, 104 metre yüksekliğinde bir kayanın üzerine yapılmıştır, ve zeminin üçte biri cam olan bir seyir terasına da ev sahipliği yapmaktadır.

Bu yerlerin yanında Battalgazi Ulu Cami, Şire Pazarı, Malatya Başkonaklar Etnografya Müzesi ve Orduzu Çınar Şelalesi bölgede gezilip görülebilecek yerlerdendir.

Malatyada ne yenir?
Malatya halbur tatlısı

Malatya zengin bir mutfağa sahiptir ve çoğunlukla bulgur kullanılan yemekler içerir. Özellikle köfte malatya mutfağında geniş bir yer kaplar. Bu mutfakta içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte gibi yaklaşık 70 farklı köfte çeşidi vardır. Bu köftelerin yanında kaburga dolması, saç kavurması, et tiridi gibi yemekler de tadılması gerekenler lezzetler arasında. Tatlı olarak da dut helvası, halbur tatlısı ve çiğdemli sütlaç yenilebilir.

Bunun yanında şehrin simgesi kayısı ve kayısıdan yapılmış olan ürünlerini de tatmadan olmaz.

Malatya’nın Neyi Meşhur?

Malatya denince akla ilk gelen şey şüphesiz kayısı olacaktır. Ek olarak birbirinden lezzetli et yemekleri de bu listeye girmektedir. Levent Vadisi, Battalgazi Ulu Cami ve çeşitli müzeleri de Malatya ile özdeşleşmiştir.  

Malatya Ulaşım

Malatya farklı karayollarının üzerinde bulunmasının yanı sıra Erhaç Havaalanı ve 4 TCDD demiryolu garına da ev sahipliği yapmaktadır. Havaalanından her gün İstanbul, Ankara ve İzmir’e yapılan uçuşların yanı sıra Frankfurt ve diğer Avrupa şehirlerine de uçuşlar yapılmaktadır.

 

İlgili Yazılar

Günübirlik Çanakkale gezisinde nereye gidilir ne yenir?

Yolcu 360

Siirt Gezilecek Yerler / Siirt Gezi Rehberi

Yolcu 360

Derinkuyu Yeraltı Şehri Gezisi |Derinkuyu Yeraltı Şehri Nerede?

Yolcu 360

1 yorum

Avatar
GezgininKalemi 28/01/2019 at 11:00 am

Levent Vadisi Manzarası harika, muhteşem gün batımı seyredilebilir, Cam seyir terası ziyaret edilebilir.

Yanıtla

Yorum Bırak